Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Dva zlomené pruty a jeden pokus o muškaření s tím torzem

Zdravím vás,

stala se mi nepříjemná věc a možná mi poradíte co sem sakra udělal špatně.

Před dvěma týdny jsem si chtěl vyjít na ryby. Vzal jsem si svoji oblíbený ultralehký přívlačový prut Shimano Catana a říkal jsem si, že půjdu prověřit potok co teče kolem naší vesnice, Juhyně. I když je to hodně malá voda a zarostlá, tak právě s malou vláčkou to bylo bez problémové. Chytil jsem tam loni několik okounů, tak jsem si říkal, že je zkusím znova. Měl jsem nakoupené nové twistery a smáčka, se kterým jsem nikdy nechytal a tak sem se moc těšil, že něco chytím a třeba i donesu domů (okouna). Dojel jsem k nám na hřiště TJ kde jsem odstavil auto a šel do kufru kde byl volně ložený můj prut. Co se však nestalo, když jsem vytahoval vestu, tak se mi do ní zachytil twistr, který byl navázaný na Cataně a je možné že v té chvíli se to stalo, ale moc tomu nevěřím. Vyhákl jsem se oblékl vestu a vzal prut do ruky. Avšak něco se mi nezdálo, najednou mi to došlo. Špička mého prutu byla ulomená asi v 5 cm od vrchu. Tak jsem to nasraně vrátil do kufru, nasedl do auta a jel jsem domů. Tam jsem dlouho přemýšlel, co se sakra stalo. Rok starý prut. Že by ty přesuny v autě? Něco na něj spadlo. Hodně mě to mrzí. Snad to půjde spravit, ale kdo ví jaké bude mít vlastnosti.

Minulý pátek jsem byl po pracovním týdnu, už tak nadržený na vodu, že jsem si vzal svého muškaře a opět se vydal na Juhyň, vyzkoušet, jestli něco přijde. Pro muškaření je to extrémně složitý terén. Zarostlé břehy, stromy ve vodě, větve visí nízko nad korytem. No pro mušku nic moc. Mám s tím však už své zkušenosti a často tam používám valivé hody, které nevyžadují moc místa a udělají spoustu práce. Opět jsem dojel na naše hřiště obul si broďáky, vestu, podběrák a vezmu udici. Za pochodu ji skládám, zatím je vše v pořádku. Obhlédl jsem vodu a vyhlédl jsem si volnější prostor abych mohl lépe nahodit do malého proudku, který by mohl skrývat v kamenech a zatopenýách kořenech nejedno překvapení. Odháknu mušku, vytahuju šňůru z navijáku a najednou křup a horní díl byl ve dví. V tu chvíli by se vě mě krve nedořezalo. Můj milovaný muškař, který jsem měl snad 8 nebo 9 let byl najednou na tři díly, které však nešly složit. Byl jsem ve vodě, tak jsem složil prut, stáhl šňůru schoval mušku a přemýšlel jsem co teď . Domů se mi nechtělo, ale chytat se zlomeným prutem by byla bláhovost. Tak sem si řekl, že se půjdu podívat, jak potok vypadá po roce co sem tam nebyl. Jestli někde něco sbírá, no prostě zrekognoskovat terén. Došel jsem pod malý splávek nad kterým byla táhlá tůňka a v ní kolečko na kolečku. Otázka je co to bylo za ryby. Vsázím na lipany, protože vím, že tam jsou (kdysi jsem tam chytil svého největšího, který měl 30 cm přesně). Byl jsem z toho tak zblblý, že sem znovu dal naviják na prut protáhl šňůru s návazcem torzem mého prutu a pokusil se chytat. Když jsem se náhodou docela dobře trefil, což nebylo vůbec jednoduché (tvrdý prut, bez 40 cm špice a bez akce), tak ryby reagovaly dobře. O mušku se zajímaly, ale s tím "prutem" nešlo zaseknout a možná jsem měl i velkou mušku. Tak jsem to asi po dvaceti náhozech a pěti násobném sundávání mušky ze stromu, jsem to vzdal a odešel směr auto. Začínala bouřka a ve vzduchu bylo cítit, že bude pršet jako z konve. Když jsem se potom doma díval co se stalo, tak jsem asi našel místo, kde byl poškozený blank a v tom byl problém. Stačila malá zátěž a prut by stejně prasknul. Možná by mě více mrzelo, kdyby na něm byla pěkná ryba.)

Nu co s tím, tohle je asi osud a nebo jenom smůla. Měl jsem být opatrnější a pruty v autě vozit v tubusu, který se mi však nevleze do kufru. Vláčka si půjde spravit, ale muškař je zřejmě ztracen. Snad budu mít brzy volné finanz, abych si mohl koupit nového.

Petru zdar a ať se vám daří více než mě.

Mirek N.

Průměrná známka: 1,00

Komentář ke článku (0)